Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-28 21:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/matbloggen/2010/03/07/lader-av-bar-6611/

APTITRETARNA

Läder av bär

När jag jobbade med söndagens artikel om superbär kom jag att tänka på att jag ett tag hade pippi på att göra bärläder. Jag serverade det till exempel på det gästspel på restaurang Pelikan och ett tag hade jag sådana bärremmar hemma som jag knaprade på titt som tätt.


I Georgien med omnejd har man en tradition att tillverka ett slags pergament eller läder av bär eller frukt. Det är inte så konstigt som det verkar. Men man får vara noga med att anpassa ugnstiden till hur vätskerika bären är. Tiden för torkningen kan variera mycket har jag märkt. Den som vill slippa ett mödosamt moment kan använda fruktpuré istället för att passera hela bär.
Visst, det är inte bärsäsong, men ärligt talat tror jag att man gör klokt i att använda frysta bär till tillverkningen, färska handplockade äter man väl helst som de är. Inte sant?

Förresten, om det är någon som härstammar från Georgien som kan berätta lite mer om bärläder, så är de mer än välkomna att kommentera ämnet här nedanför. Det vore kul att få veta mer.

 

Björnbär- och hallonläder


ger ett stort ark fruktläder


200 g björnbär
300 g hallon
1/2 dl ljus honung
saften från 1/2 citron


1. Koka upp bären i en kastrull utan lock och när de är mosiga pressa dem genom en nätsil med hjälp av en slev eller en sked. Se till att få igenom så mycket som möjligt. Detta tar cirka tio minuter. Släng bort kärnorna som fastnar i silen.
2. Häll tillbaks fruktpurén i kastrullen. Tillsätt honung och citron och koka upp det hela. Låt sjuda utan lock i cirka 5 minuter under omrörning.
3. Sätt ugnen på 100 grader. Olja en långpanna och smeta ut purén.
4. Ställ in långpannan i ugnen och låt den stå i 6-8 timmar tills smeten blivit seg och halvtorr, läderaktig och inte klibbar så mycket.
5. Låt lädret svalna, lossa den försiktigt från formen med en stekspade och rulla upp den i enrulle med plastfolie runtom. Strimla eller skär i bitar som du själv önskar. Servera till allehanda desserter: vira in fruktbitar i lädret eller ät som snacks.