Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-15 20:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/matbloggen/2010/04/11/lchf-drom-kycklingmacka-utan-brod-6937/

Aptitretarna

LCHF-dröm: Kycklingmacka utan bröd

För alla som följer lågkolhydratdieter, som LCHF eller GI, kan det vara intressant att höra om en ny snabbmatsprodukt i USA. Det är – berättar sajten eater.com – den gigantiska kedjan Kentucky Fried Chicken som för bara någon vecka sedan lanserade Double Down, en kycklingmacka utan bröd eller hur man nu ska förklara det hela. Det är alltså två kycklingfiléer som panerats och stekts, mellan dem läggs stekt bacon och skivor av den milda amerikanska osten Monterey jack och en pepparstark ostvariant. Samt Colonel's Sacue, kedjans specialdressing.
Somliga dietister har förfasat sig, medan low carb-anhängare har jublat över uppfinningen. Här i Sverige finns inte KFC, men den som vill prova denna kycklingkreation kan följa detta recept, min variant av deras grundidé. Jag har struntat i paneringen och grillat kycklingen istället. Den som vill kan vända kycklingen i bara ströbröd eller i vetemjöl, vispat ägg och ströbröd.

Dubbelkyckling på svenska

1 stor portion

2 urbenade kycklinglår
salt
svartpeppar
matolja
1 tjock skiva lagrad cheddarost
1 tjock skiva gräddost eller hushållsost
2-3 steka baconskivor

sås:
1/2 dl majonnäs
1 tsk ketchup
1 tsk Dijonsenap
1 msk finhackad saltgurka

1. Blanda såsen.
2. Banka kycklingbitarna så platta som möjligt. Salta och peppra dem pensla med matolja.
3. Grilla dem på båda sidor, antingen på utegrill eller en randig grillpanna tills de är saftiga men genomstekta.
4. Lägg ostskivorna och baconskivorna på den ena kycklingbiten. Klicka på såsen. Toppa med  den andra kycklingbiten. Den som vill kan placera finstrimlad isbergssallad emellan också. Kycklingkolossen blir lite fräschare då.