Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-01 20:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/matbloggen/2010/07/17/enkel-sommarsill-7639/

Aptitretarna

Enkel sommarsill

 Jag gillar verkligen att göra sillinläggningar. Det känns så rejält och fast det är enkelt blir ofta så gott. Den här gjorde jag inför årets midsommar. Och den var frisk och god enligt flera som provade. Grönskakerna ska också ätas upp! Det blir fisk, pickles och potatis. Inte fy skam.


Sommarsill 2010

blir en burk på cirka 1 1/2 liter

400–450 g urvattnade skinnfria sillfiléer (2 burkar inläggningssill)
1 stor morot
2 rödlökar
1/2 slanggurka
några stjälkar gräslök, gärna med blommor på

Lag:
2 dl ättiksprit (12 %)
4 dl strösocker
6 dl vatten
20 svartpepparkorn
5 kryddpepparkorn
2 lagerblad
1 tsk senapskorn, gula

2 kryddnejlikor

1. Vattnar ur sillfiléerna mellan 15 minuter och en timme (skär små bitar under tiden tills du tycker att fisken är lagom salt och lagom mjuk).  Ta sedan upp filéerna och låt dem rinna av. Vattna ur tills konsistensen är så mjuk som du vill ha den. Är den för hård, vattnar man ur den lite till.
2. Skölj grönsakerna noga och skär dem i bitar. Låt dem behålla så mycket av sina naturliga former som möjligt.
3. Koka upp alla ingredienser till lagen i en kastrull. Lägg i alla grönsaker utom gräslöken. Ta omedelbart av kastrullen från värmen och låt kallna helt i en diskho fylld med kallt vatten.
4. Skär sillen i gaffelbitar (cirka 1 centimeter breda). Varva gräslök, sill och grönsaker i en glasburk eller i en kruka. Häll på den helt kalla lagen och låt stå i minst 1 dygn. Servera med kokt färskpotatis. Håller minst en vecka i kylen.