Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Aptitretarna

Reprimand: för få svenska tomater

Det är ofta mycket snack och liten verkstad när det gäller närodlat. I somras var jag säkert på mer än två dussin mataffärer runtom i Sverige, och kanske bara på två sälde man bara svenska tomater under högsäsong. Varför ska man importera från Spanien och Nederländerna när de inhemska är godare? Det har inget med nationalism att göra, bara sunt förnuft. Jag antar att vi aldrig kommer att få rätsida på detta förrän transporterna får bära sina verkliga miljökostnader genom skatter eller avgifter. Nu när de svenska äpplena börjar bli mogna, får vi se en livsmedelskedja som vågar vara utan importäpplena? Troligen inte.