Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 17:51 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/matbloggen/2010/10/11/fulare-mat-nu-8225/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Aptitretarna

Fulare mat nu!

Den svenska rörelsen Dyrare mat nu! som kräver högre livsmedelspriser – bland för att maten ska kunna vara ekologisk och ge rimlig erstättning åt producenter och arbetare – kommer att få som de vill. Men sannolikt på grund av dåliga skäl. Många källor, också DN, i världen spår dyrare mat globalt sett. Orsakerna är flera: missväxter, ökad inflation på många håll, dyrare bränslepriser med mera.

Det är dystra nyheter, särskilt som det tycks som om väldigt lite av de högre priserna kommer att verka för högre kvalitet, mer ekologi eller större rättvisa på livsmedelsmarknaden. 

Ett anspråkslöst förslag som skulle kunna ge lägre priser är att vi försöker ändra vårt sterila råvaruideal. Nuförtiden rensas enormt mycket råvaror bort långt innan de når oss konsumtenter. Krokiga morötter, äpplen med skinn som inte är helt slätt, gurkor som inte är perfekt formade, fiskar som inte håller vissa standardmått... i viss mån används dessa råvaror till annat, men mycket kasseras eller förblir osålt. Ett onödigt slöseri som bygger på att matbutikerna skämt bort oss med ytlig skönhet. Men ett importerat glansigt äpple är ofta smakmässigt underlägsen ett oborstat inhemskt. Sedan måste man också kunna ta hand om sina rester, även om de inte alltid är lika eleganta och inbjudande som mattidningrna, annars blir slöseriet stort också i det ledet.

Därför låt oss kräva fulare mat! Det blir både billigare och godare.

Ful mat nu, ful mat nu!...

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt