Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-12 06:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/matbloggen/2010/10/22/etiskt-och-suggestivt-i-turin-8344/

Aptitretarna

Etiskt och suggestivt i Turin

Det hölls också olika framföranden om mat, politik, etik och hållbarhet från olika representera från urbefolkningar, italienska politiker samt Slow foods högsta höns och president, Carlo Petrini.
Tematiken rörde sig mycket om hur mänskligheten måste ändra kurs och leva mer i samklang med naturen, med ideal som hållbarhet, syskonskap, solidaritet och rättvisa. Och om hur maten är en nyckel till detta.

Bland annat talade Sapmis Ol-Johán Sikku om hur samerna kolonialiserats och förvägrats sitt språk och sin kultur och hur den industrialiserade delen av världen ofta för en kortsiktig och hänsynslös politik när det gäller mat, miljö och minoriteter. Men pekade också på en framtid för samerna i en förändrad, modern värld. Inte minst genom att förädla traditionella råvaror som ren och bär.

Han berättade även att konferensen Terra Madre Indigenous People 2011 kommer att arrangeras i Jokkmokk den 17 -20 juni.


För mig var det uppenbart att den sammantagna etiska och intellektuella tonen var en kontrast till den gängse debattnivån om mat och dess sammanhang i Sverige. Uppfriskande (om än allmänt hållet och lite svulstigt). Det är bra när matfrågan inte bara ses som en sak i sig, utan sätts i större sammanhang.