Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-08 10:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/matbloggen/2010/10/22/suraste-surkalen-och-korvigaste-korven-8352/

Aptitretarna

Suraste surkålen och korvigaste korven

En hel dag på Salone del gusto, en av världens mest betydande matmässor, var överväldigande. Jag fick en känsla av att världen bara består av god mat och förnuftiga idéer. Om det ändå vore så väl. Här i Torino är mässan en stor sak, och man räknar med att över 200 000 personer kommer att besöka årets upplaga.


Bland mycket annat intressant smakade jag på otaliga sorters honung på Honey party. En härlig variant var lavendelhonung som verkligen smakade mycket lavendel. De sorter jag provat tidigare har jag inte förstått poängen med. Den här var extremt elegant och välbalanserad på något vis.


En fin polsk korv kunde man sätta tänderna i presidiasalen (där unika produkter som valts ut speciellt av slow food presenteras). Den var ren och fin i smaken. Den kryddrimmas i två veckor och röks sedan försiktigt i al. Sorten heter Lisecka och är vanlig i Polen, men just den här tillverkaren, U Madrego, har fått pris som årets produkt i hemlandet.


Vidare smakade jag på ett slags surkål från Österrike. Det är en variant som för snabbkokas och sedan läggs i en behållare i jorden och - gissningsvis - blir den då syrad inifrån och ut. En extremt syrlig sak som inte var så läcker för sig, men vid en andra provsmakning med rågbröd började jag förstå grejen. Vore fin att använda matlagning tillsammans med grädde. Mer info finns här.


I Sverige säljs hela synade kålblad på butiker med orientalisk mat som också är värda uppmärksamhet.


I den Italienska avdelningen fanns många fina ostar och charkprodukter, och till skillnad från många produkter i Sverige är flertalet gjorde med bara bra och vettiga ingredienser, inte med mjölkpulver och en massa mysko tillsatser. Det gäller att kolla innehållsförteckningen vad man än köper för skinka eller korv, och oavsett land.


I morgon fortsätter upptäcktsfärden bland läckerheterna. Jag ska kolla in blå ägg och afrikanska grönsaker samt Afghansk saffran. Det är verkligen en ynnest att få vara här.


Jag lyssnade för övrigt också på föredrag om ekologisk hållbarhet, men det får jag återkomma till när jag kommit tillbaks till Sverige. Nu rapport från en matkorrespondent i morgon.