Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-19 21:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/matbloggen/2010/10/23/paprika-tuppkam-och-digestivo-8359/

Aptitretarna

Paprika, tuppkam och digestivo

Igår kväll var jag – med delar av den svenska slow food-delegationen – på ett härligt enkelt och hederligt matställe, Osteria Antiche Sere, här i Torino. Vi åt underbara smårätter, bland andra ett slags blandning av salami och potatis, en råbiff på citronskiva samt ugnsgrillad paprika med en pikant och sardellstinn sås, bagna cauda. Till varmrätt valde jag en turinsk specialitet, finanziera, en stuvning med inälvor, tuppkam, böner och ärter. Ljuvligt och milt. Mat från en annan tid kändes det som.

Osteria är ju ett slags enklare etablissemang och lokalen vi satt i hade varit krog i drygt hundra år och drivs av samma familj sedan över tjugo år. Ägarinnan bjud på grappa, fast jag tog istället en lokal digestivo (bitter), den sötkryddiga drycken Amaro. Mycket trevlig och mjuk var den, med härliga citrustoner om jag inte tar fel. Kvinnorna som drev restaurangen gav mig en liten kokbok, med bara kvinnliga kockar, där de bidragit med recept. Så inom en inte alltför avlägsen framtid ska jag översätta några av dem och delge här på bloggen. Nu mot mässan för mer mat!