Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-08 02:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/matbloggen/2010/10/31/nagra-extrabra-matskribenter-8311/

Aptitretarna

Några extrabra matskribenter

Världen är full av duktiga matlagare, kockar och matjournalister, men somliga känner jag lite extra för. En sådan är britten Rick Stein som med sin mjuka lätt intellektuella stil alltid är på jakt efter bordets genuina och enkla företeelser. En annan är Nigel Slater, som idogt hävdat ett lite råare och mer oretucherat synsätt (och bildspråk) när det gäller mat. En tredje är mer okänd. Jag träffade henne under ett besök i Barecelona på mässan Alimentaria 2010 antagligen en av de bästa mässor jag varit på – jag provade minst 50 sorters spansk ost, ahhh, fantastiskt!).

Matskribenten i fråga heter Marie Melchior och på sin blogg skapar hon och den suveräna fotografen Betina Hastoft intensiva och äkta rätter i ord och bild. De har ett matbildspråk som sällan fastnar i pasteller och reklamaktig estetik, utan vågar vara murrigt och jordnära. Något som blir allt vanligare internationellt, men även i Sverige.

Nigel Slater har förresten kommit med en ny kokbok, Tender, del 2, om frukt och bär. Har ännu inte fått tag på den, men utdragen i Guardian/The Observer ser lovande ut.