Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-30 09:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/matbloggen/2010/12/21/kolla-kokad-kola/

APTITRETARNA

Kolla kokad kola

Jag har pimpat kola med allt från portvin till palsternacka, men känner på mig att det finns mycket mer att upptäcka.

Helt i linje med att retro och vintage är inne i matsvängen numera verkar kola extra poppis i år. Och så här strax innan jul är det förstås högsäsong.
Jag har smakat eminenta kolor med smak av mandel och lakrikts från Pärlans konfektyr som också har en av de finaste loggor jag sett på länge. Riktigt fin hantverkskola, med exakt rätt konsistens.

Häromveckan halkade jag in i en butik som sålde salmiakkola från Desserter utan gränser, en av de godaste kolor jag satt tänderna i.

För övrigt är det ju dags att koka lite kola själv. Jag undrar alltid över temperaturen. Somliga förordar 120 grader. Själv tyckte jag att 119 var perfekt när jag gjorde ett stort kolareportage för några år sedan. Pärlans talar om 124. Vad säger ni gott folk? Jag vill höra er åsikt. När blir kolan som bäst? Och kom gärna med smaksättningstips. Jag har pimpat kola med allt från portvin till palsternacka, men känner på mig att det finns mycket mer att upptäcka.

Här får ni ett recept på citronkola som inte är oävet. Se upp bara. Minns att kolasmeten är het och farlig!

Citronkola

Kulprov görs så här: Droppa ett par droppar av den heta kolasmeten i kallt vatten. Dropparna ska bli runda, fasta och sega. Lita alltid på kulprovet mer än på den temperatur som din termometervisar. Både digitala och andra termometrar kan visa fel på flera grader.

2 dl grädde
4 dl råsocker
1 dl ljus sirap
1 1/2 limefrukter, finrivet skal och saft av
1 msk smör
olja, till långpannan
1. Blanda grädde, socker, sirap samt saft och skal från citronerna i en tjockbottnad kastrull.
2. Sjud smeten utan lock cirka 20 minuter tills temperaturen är 119-124°. Kontrollera konsistensen med kulprov när den kritiska temperaturen börjar närma sig. Rör om med en träslev under hela tillagningen. Se upp så att smeten inte bränner fast vid kanterna.
3. Ta kastrullen av värmen och rör ner smöret. Slå upp i en oljad långpanna cirka 30 x 30 cm. Låt stelna.
4. Skär upp i bitar med en vass kniv. Slå in kolorna i smörpapper eller annat snyggt papper.