Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-21 04:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/matbloggen/2011/01/21/saffran-for-en-god-sak/

APTITRETARNA

Saffran för en god sak

Tidigare odlades opium på markerna och ägaren mördades, troligen av talibaner, när han planerade att gå över till odling av saffranskrokusen.

När jag var på Salone del Gusto i Turin i höstas, såg jag försäljning av saffran från Afghanistan. Och nu säljs den även i Sverige. Det är ett hedervärt projekt där Slow food stöttar kvinnorna i Ghoryan´s Womens association som odlar ekologiskt saffran Herat. Försäljningen ingår i projektet Saffran vinner över opium.
Tidigare odlades opium på markerna och ägaren mördades, troligen av talibaner, när han planerade att gå över till odling av saffranskrokusen. Mer info ger Slow food Haga här.
Och så vill jag bjuda på ett recept med saffran, en underbar rätt från Iran.

Saffranskyckling

(Jooheh Kabâb Irani)

4 portioner

Kyckling som smaksatts med saffran och citron kan tillagas på olika vis: i de enklaste versionerna tillsätts bara salt och matfett. Kajennpeppar, kanel och muskot gör kryddningen mer komplex. Ibland grillas kött med benen kvar i andra fall urbenat, som lösa bitar eller uppträdda på spett.

Den fuktiga löken och saltet gör köttet extremt mört. Mängden saffran kan variera beroende på hur smakrik den du har i skafferiet är. Marinanden ska smaka mycket saffran, men ändå inte lussebulle. Det idealiska är att grilla spetten på över kol, men det går också bra i ugnen på hög grillvärme. Serveras med kokt basmatiris.

600-700 g benfri kyckling, exempelvis urbenat lår eller bröst

4 spett

3-4 msk matolja

Marinad:

4 msk matolja

2 citroner, pressade

1 stor gul lök, riven

1/2-1 tsk saffran

cirka 1 tsk salt

nyriven muskotnöt

svartpeppar ur kvarn

1. Skär kycklingen i mindre bitar, förslagsvis 16 stycken.

2. Blanda alla ingredienserna till marinaden. Sältan ska vara rätt svag.

3. Lägg ner kycklingbitarna och låt det hela stå kallt över natten eller åtminstone 3 timmar.

4. Trä kycklingbitarna på spetten och grilla över kol eller i ugn på hög värme. Servera just när kycklingen blivit genomstekt.