Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-22 06:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/matbloggen/2011/03/23/det-nya-svarta-ar-svart/

Aptitretarna

Det nya svarta är...svart

Rätta artikel

Som jag och en hel hoper matjournalister runtom i världen hade spått, är lakrits nu en av årets modesmaker inom gastronomin. Det visade dig sig också med all önskvärd tydlighet när Tomas Diederichsen vann Årets kock, och ett av tillbehören av morötter med riven lakrits.

Snart ordnas dessutom festival kring denna älskade ingrediens. Den 9-10 april hålls årets upplaga av Lakritsfestivalen på Hotel Norrtull i Stockholm.

Personligen kan jag berätta att ett av mina första kulinariska experiment var att försöka tillverka lakritsvatten, som jag läst om i de förskräckliga böckerna om Bill den förskräcklige. Det blev inte så gott att låta engelskt lakritsgodis ligga i blöt i en tillbringare i dagar. Bland det äckligaste jag har provat faktiskt. Don’t try it at home!

Det här var ett senare och mycket mer lyckat försök. Päron och lakrits är mycket gott ihop, inte sant?