Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-28 15:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/matbloggen/2011/03/30/23-procent-foljer-lchf/

APTITRETARNA

23 procent följer LCHF

Så många som 23 procent av Sveriges invånare äter LCHF-diet. Det visar en ny undersökning. Det är remarkabla, nästan sensationella, siffror.

Så många som 23 procent av Sveriges invånare följer, helt eller delvis, LCHF-dieten. Det visar en ny undersökning av Demoskop. Det är remarkabla, smått sensationella siffror. (Du finner undersökningen här. Och hur Andreas Eenfeldt – kostdoktorn – kommenterar detta kan du läsa här).

Det är dock fortfarande många som motsätter sig dieter med lite kolhydrater. Jag har dock aldrig läst några övertygande rön om att det skulle vara skadligt att dra ner på kolhydraterna i kosten. Även om det finns oseriösa utredningar som sträcker sig över en vecka eller så, som valsat runt i pressen. Och en del mycket dåligt underbyggda påstående om att det skulle påverka hjärnas kapacitet. Man får i detta sammanhang inte glömma att även LCHF:are får i sig kolhydrater, men i mycket mindre mängd, än de som äter på annat vis.

Jag tycker inte debatten har hyfsat särskilt sedan jag skrev detta.

Själv har jag svårt att vara renlärig LCHF:are. Inte minst på grund av att mitt yrke går ut på att smaka på allt möjligt, även bröd, potatisrätter och pasta. Och jag har dessutom inget mål att bli ortodox på något område. Men jag kan vittna om att de veckor jag konsumerar färre kolhydrater mår jag bättre och förlorar också något kilo då och då. Och efter att ha haft magkatarr i tjugo år är jag nu helt besvärsfri. Det är nog den stora fördelen för mig.

Sedan kan jag förstås inte uttala mig om långsiktiga effekter, men jag känner flera diabetiker av typ 1 som i praktiken ätit enligt LCHF hela sina liv, och det tycks snarare ha gynnat dem.

Nåväl, denna infekterade debatt lär väl pågå lång tid framöver. Det är mycket prestige nerlagd på båda sidor, och kanske behövs det ett generationsskifte bland dietister och läkare för att vi ska få en balanserad diskussion om detta.

Till dem som gillar hamburgare men inte kolhydrater kan jag i alla fall rekommendera följande burgare, som har förebilder i snabbmatsvärlden.

LCHF-burgare

Om isbergssalladen är slokig kan man lägga den i iskallt vatten några timmar i förväg.

4 portioner

600 g nötfärs

1 tsk salt

några droppar mörk sesamolja (kan uteslutas)

svartpeppar ur kvarn

smör till stekning

Tillbehör:

2 mogna tunnskivade tomater

tunnskivad selleri

några skivor saltgurka

tomatketchup

senap

majonnäs

ett huvud isbergssallat

1. Förbered färsen genom att salta och peppra och blanda den.

2. Forma färsen till fyra runda platta biffar och stek dem i smör på medelstark värme, två-tre minuter på varje sida (beroende på vilken stekgrad du föredrar).

3. Montera burgarna. Ta fyra stora blad av isbergssalladen och lägg in i burgarna i dessa.

4. Lägg på gurka, tomat, saltgurka, majonnäs, senaps och ketchup. och dressing. Ät på en gång.