Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-23 10:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/matbloggen/2011/04/04/lchf-a-mer-katt/

Aptitretarna

LCHF ≠ mer kött

Lågkolhydratkost behöver inte på något sätt innebära att man äter mer kött.

Lågkolhydratdieten LCHF ökar, kunde Aptitretarna rapportera häromdagen. Samtidigt ökar köttkonsumtionen i landet. Finns det något samband? Det är möjligt, men det kan också bero på lägre köttpriser, eller så kan orsaken förstås vara en blandning av många olika faktorer.

Däremot behöver lågkolhydratkost inte på något sätt innebära att man äter mer kött. Istället bör de som vill dra ner på kolhydrater, anser jag, öka mängden sås och grönsaker. Bilden av LCHF:are som vräker i sig kött är missledande. Snarare blir det så att lågkolhydratarna kan äta större andel nyttiga grönsaker. En enkel regel är att man bör välja vegetabilier som växer ovan jord: blomkål, broccoli, brysselkål, brytbönor, fånkål, kålrabbi, mangold, grönkål, spenat, spetskål, svartkål, vaxbönor och vitkål. För att inte tala om aubergine, sparris, squash, alla ätliga svampar, gurka och alla sorters sallad. Avokado, nötter och mandel är också mycket bra. Lök, paprika och tomat kan man äta i måttliga mängder. Likaså hallon, grapefrukt och andra frukter med blygsamt sockerinnehåll.

Detta tillagat med rikliga mängder fett och kombinerat med rimliga mängder kött, fisk eller skaldjur blir till idealiska måltider för LCHF:are. Det låter väl inte så dumt?