Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-12 02:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/matbloggen/2011/04/28/grilltips-flask-och-njure/

Aptitretarna

Grilltips: fläsk och njure

Jag har svårt att begripa varför så många blir upprörda över inälvsmat. Folk går i taket för att någon annan gillar något de själva tycker är äckligt. Och man slösar mycket mer ilska än till exempel över att mat framställts av underbetalda arbetare under dåliga arbetsförhållanden.

Nå när detta sagts vill jag berätta att njure är väldigt gott att grilla, prova det! Njure har en mycket mildare smak än lever, så även leverhatare brukar kunna gilla dem.

Njure & sidfläsk på grillen

Kalvlever och fläsk har jag ätit många gånger, men nu var det dags för njure och fläsk. Ah, det var ljuvligt att grilla.

4 portioner

500 g lammnjurar eller kalvnjurare

200 g rimmat sidfläsk

salt

svartpeppar

citron

1. Putsa bort hinnorna från njurarna och skär dem i mindre bitar. Salta.

2. Skär sidfläsket i lika stor bitar.

3. Varva bitarna på spett. Börja och sluta med njurbitar. Krydda med svartpeppar.

3. Grilla spetten i utomhusgrill eller i grillpanna cirka 1 1/2 minut på varje sida. Lägg åt sidan på gallret och låt eftergrilla en stund på indirekt värme, gärna under locka.

4. Pressa över citron. Servera spetten som de är eller med couscous och någon sallad.