Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 17:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/matbloggen/2011/09/06/oserios-kritik-av-lchf/

Aptitretarna

Oseriös kritik av LCHF

”Köttlobby ligger bakom lågkolhydrat-dieter” basunerades ut av Ekot förra veckan. Det var ett sällsynt oseriös inslag från en vanligtvis pålitlig redaktion. Vad det handlar om är att vissa undersökningar som förespråkare för Atkins och LCHF hänvisar till var finansierade av köttindustrin. Inget fel att granska detta, men att antyda att den folkrörelse av folk som tror på att äta lite kolhydrater i grunden skulle vara styrda eller bekostade av köttproducenter, det är helt enkelt felaktigt.  Motsvarande sakförhållande skulle dessutom definitivt kunna sägas om lågfettdieter och kolhydratindustrin. Alla stora livsmedelssektorer sponsrar forskning.

Det har varit flera slarviga negativa mediainslag om LCHF den senaste tiden. Man får hoppas att det bara är en slump. Jag tycker det är bra med all kritisk granskning av alla dieter, men de ska göras med kunskap och nyanser.

I ett inslag kallades LCHF för extremdiet. Låt mig bara påpeka att det under flera epoker ansett förenligt med god vetenskap och officiella hälsoråd att dra ner på kolhydraterna. Att låtsas som om det är något helt nytt och bisarrt är inte korrekt.

Jag är ingen renlärig lågkolhydratare, men har stor respekt för rörelsen och anser att vi måste ha en sansad och nyfiken diskussion om näring, mat och dieter.