Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Aptitretarna

Lyckad kombo (11): musslor och potatis

Spansk potatissallad med musslor

Den här lättlagade salladen smakade jag i Spanien på ljuskusten, costa del luz, i en fantastisk liten matstad som heter Sanlúcar de Barrameda. Och eftersom musslorna är som bäst höst och vinter, rekommenderar jag er att prova den nu. Kan ni få tag på knivmusslor eller hjärtmusslor så blir salladene en ännu godare god tapas eller bufférätt.

Den som vill förenkla kan använda färdigkokta frysta eller till och med burkmusslor. Det blir gott det med.

8 småportioner

1 kg blåmusslor eller andra musslor

1 schalottenlök

1 msk olivolja

2 dl torrt vitt vin

till salladen:

800 g kokt potatis

1 rödlök eller gul lök

1 vitlöksklyfta

1 msk pressad citron

3 msk olivolja

salt

svartpeppar ur kvarn

1. Lägg musslorna i en skål och skölj dem i kallt vatten. Ta bort skägget från skalöppningen och skrapa bort annan oönskad smuts. Häll av vattnet och skaka om skålen. De musslor som inte öppnat sig skall slängas. 2. Finhacka schalottenlöken och fräs den i olivoljan tills det mjuknat något. 3Lägg i musslor och vitt vin och ge ett så snabbt uppkok som möjligt under lock och sjud därefter någon minut. När musslorna öppnat sig är det klart (de som inte öppnat sig ska kasseras). 4. Skär potatisen i mindre bitar. Skiva eller finhacka rödlöken. Finhacka eller pressa vitlöksklyftan. 5. Blanda vitlök, citron, salt, svartpeppar och olivolja till en dressing. 6. Lägg upp potatis, rödlök och musslor (med lite av spadet) på ett litet fat eller en grund skål. Häll dressingen över. Salladen kan göras en dag i förväg.