Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-22 00:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/matbloggen/2011/10/22/maten-i-ladan/

Aptitretarna

Maten i lådan

Rätta artikel

Apropå artikeln om Bentolådor i DN idag, så vill jag påminna om att det vi har en liknande tradition av lådmat här i landet.

Det finns förstås många lådrecept i gamla kokböcker: strömmingslåda, makaronilåda, finsk kålrotslåda och mycket annat. Ofta rörde det sig om gratänger som i ugnsfasta formar. Men än viktigare var matlådorna som man tog med till jobbet, bland annat i unikaboxar. Lunchmatsalar och lunchrestauranger fanns inte som nu. Istället laddades plåtlådor med all möjlig mat, ibland speciellt tillagad, inte sällan rester.

Det kunde vara pannkakor fyllda med kött- eller fiskstuvning, fläsktärningar, brynt lök och annat. Eller kålpudding, kåldolmar, korvkaka, kalops blandad med kokt potatis, fisklådor, pannbiff och köttbullar.

Då tog man tillvara rester på ett annat vis. Den som vill få ner matkostnaderna bör tänka efter innan överbliven mat slängs ut. Att paketera in en portion till morgondagens lunch på jobbet sparar mer pengar än man kan tro.

Den här gamla lunchlådstraditionen kom senare att föras vidare av restaurangbranschen där man la mat i så kallade ägglådor, ett slags tallriksliknande, eldfasta formar med hög kant. I dessa serverades rätter som skomakarlåda och snickarlåda. Ibland värmdes de i ugn eller salamander (en öppen restaurangugn). Det skapades eller återupplivades namn som byggmästarlåda, traktörlåda och Enköpingslåda.

När jag började jobba i restaurangkök i början av 80-talet stod ofta någon låda på menyn. Men sedan dess har deras popularitet dalat. Kanske dags för en renässans?

Skomakarlåda

Detta är den mest kända av matlådorna. Den lagas på många olika vis. Ibland sjuds sidfläsk, lök och potatis i buljong. Vanligare (och lite dyrare) är följande version med av biff (eller oxfilé) som steks och serveras med potatismos och stekt bacon – ett verkligt smaskigt skrovmål.

4 portioner

4 bitar biff eller oxfilé på sammanlagt 500-600 g

140 g bacon i skivor

salt

svartpeppar ur kvarn

2 msk finhackad gräslök

mos:

8-10 potatisar av mjölig sort, skalade

50 g smör

1/2 dl standardmjölk

nyriven muskotnöt

salt

sky:

2 dl köttbuljong

1 dl skvätt rödvin

1 tsk japansk soja

svartpeppar ur kvarn

1. Skala potatis och koka den mjuk under lock i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt ånga av några minuter. Värm under tiden mjölken i en kastrull.

2. Mosa potatisen med en stöt.  Tillsätt den varma mjölken lite i taget. Tillsätt smöret. Smaka av med salt och muskot. Vispa eller rör inte för mycket, då blir moset klistrigt. Håll moset varmt (det kan räcka med att man låter moskastrullen stå med lock på spisen på den svalnande plattan).

3. Stek baconskivorna knapriga i en stekpanna. Tag upp dem och stek nötköttsbitarna – som saltats och pepprats  i baconfettet och lite extra smör tills köttet är rosa inuti. Vispa ur pannan med lite vatten eller rödvin och sila av. Skär baconet i strimlor.

4. Ta fyra tallrikar, ägglådor eller matlådor. Lägg upp mos, köttbit, baconstrimlor, lite sky och strö över gräslök. Ät på en gång eller värm vid ett senare tillfälle.

Här en lista över lådrätter.

Byggmästarlåda. Oxfilé, rimmat fläsk, pressad potatis samt persiljesmör.

Enköpingslåda. Stekt wienerkorv, stekt potatis, ägg, lök och riven pepparrot.

Eslövslåda. Stekt fläskfilé, kalvnjure, prinskorv, potatismos och bearnaise.

Falulåda. Stekt falukorv, stuvad potatis, tomat och lök.

Frukostlåda. Kalvfärsbiff, stekt ägg, grillad bacon, stekt potatis, lök och persilja.

Gotlandslåda. Lammkotletter, stekt potatis, ärter, sparris och persiljesmör.

Gripsholmslåda. Biff, brynt lök och kokta grönsaker.

Gästgivarlåda. Oxfilé, potatismos och stekt lök

Gävlelåda. Bräckt böckling, äggstanning, stekt potatis och stekt lök.

Halmstadlåda. Ägg, stuvad spenat och rökt lax.

Jägarlåda. Biff av älg, rådjur eller hjort med stuvade kantareller (eller annan svamp) och potatismos.

Jägmästarlåda. Liten stekt biff eller oxfilé med prinskorv (och bacon) samt skånsk potatis och gurka.

Järnvägslåda. Stuvad njure, prinskorv, ärter och svamp samt spritsat potatismos.

Kalmarlåda. Stekta lammkotletter, skånsk potatis, saltgurka och persilja.

Källarmästarlåda. Kalvbräss, stuvad svamp och förlorat ägg, serveras ofta med curryris och tomatsås.

Lapplandslåda. Rökt renstek, stekt potatis, lök och svamp i äggstanning.

Magdeburgerlåda. Hackad kalvfilé, potatis i tärningar, ärter och morötter.

Pariserlåda. Biff à la Lindström, stekt potatis, stekt ägg och hackad persilja.

Patentlåda. Bräckt skinka i strimlor, stekt lök och potatis, stekta ägg och hackad persilja.

Skepparelåda. Pressad potatis stekt i smör eller margarin och serverad som omelett fylld med stekt kalvfilé och fläsk. Saltgurka som tillbehör.

Skomakarlåda. Stekt oxfilé eller biff med potatismos, bacon (eller skinka) och gräslök (eller persilja).

Skräddarlåda. Stekt fläskfilé och njure med potatismos och tryffelsås.

Smögenlåda. Halstrade sardiner med äggröra och dill

Snickarlåda. Ugnsgräddad låda med en brynt blandning av falukorv, potatis, lök och tomat i äggstanning

Torshällalåda. En brynt blandning av rökt skinka, hackad lök och potatis med tomatsås. Överst ett äggskal med en rå gula

Traktörlåda. En pytt på både rimmad och färsk oxbringa, lök och potatis med stekt ägg.

Västgötalåda. Stekta panerade skivor av kalvbräss med flera sorters späda grönsaker.

Åhuslåda. Äggröra med rökt ål i skivor och hackad dill

Ölandslåda. Stuvad spenat, hackad kalvfilé och champinjonstuvning

Öresundslåda. Kokta rödspättefiléer på spenatbädd med potatismosrand, tomat, persilja och skaldjurssås som gratineras.