Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-17 03:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/matbloggen/2011/10/28/en-god-huvudratt-kal-och-korv/

Aptitretarna

En god huvudrätt: kål och korv

Rätta artikel

Då och då finner jag hel surkål i affären och då slår jag till direkt. Oftast i så kallade invandrarbutiker. Det verkar som om kål som har syrats hel får en djupare smak och kraftigare syrlighet. Härligt!

Det här huvudet förvandlades snabbt och lätt till ett slags stuvning. Jag skar kålen i tunna strimlor som jag försiktigt fräste i smör utan att de fick färg. Så slog jag på lite grädde som fick koka ihop med några nypor av salt samt lite dillfrön och kumminfrön. Mot slutet smakade jag av och tog några tag med svartpepparkvarnen över. Lite buljong, lite finhackad persilja hade säkert också fungerat bra. Det tog kanske tio-femton minuter, och då hade jag ett himla smaskigt tillbehör till de alldeles utmärkta parmesankorvarna från Korvhantverk i Stockholm. Och måltiden, slår det mig nu, var förstås perfekt för LCHF-anhängare. Kolhydraterna lyste med sin frånvaro.

Idolporträtt: syrat kålhuvud.