Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-23 21:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/matbloggen/2011/12/10/arets-nobelmeny/

Aptitretarna

Årets Nobelmeny

Menyn för årets Nobelbankett aväts just nu i Stockholms stadshus, och den har också precis blivit officiell.

De som utformat den är Malin Söderström, Moderna Museet med flera restauranger och  Magnus Johansson, Bakery & Pastry. Cirka femtio kockar har hjälpts åt att bereda följande.

Till förrätt bjuds Homard en cocotte sur lit de légumes d'hiver au vinaigre et purée de topinambours, alltså hummer som bakats i små porslinsformar med vinterns grönsaker i vinäger med en puré på jordärtskockor.

Varmrätten lyder på franska Pintade accompagnée de cèpes et airelles, d'oignons grelots et racines de persil, sauce veloutée och består av pärlhöns som ackompanjeras av svamp och lingon samt lök av och persiljerot och gräddsås.

Som avslutning serveras Mousse aux mandarines et chocolat blanc sur fond de cannelle, vilket innebär mousse på mandarin- och vit choklad med kanelsås garnerat med hallon och en fruktgelé.

Det är en väl balanserad och varierad meny som följer säsong, vilket på senare år har nästan har blivit obligatoriskt. Dessutom dominerar de inhemska råvarorna, exempelvis hummer, jordärtskockor, persiljerot, svamp och lingon. Också detta har blivit i stort sett givet, delvis med tanke på rådande trender (som miljöhänsyn, närodlat och klimatsmart), men också för att marknadsföra Sverige.

Endast desserten är baserad på importvaror och i högre grad än man skulle kunna anat. Kombinationen av mandarin, choklad och kanel för tankarna till jul och vinter.

Som helhet tycks Nobelmaten delikat, mildsmakande och finstämd.