Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-30 10:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/matbloggen/2011/12/21/det-ska-vara-en-gryta-i-ar/

APTITRETARNA

Det ska vara en gryta i år

När det i flera år nu blivit allt mer populärt att långkoka kan det vara en bra idé att ge bort en gryta i julklapp. Men vilken sort är frågan. Det finns en hel del spännande alternativ numera.

När det i flera år nu blivit allt mer populärt att långkoka kan det vara en bra idé att ge bort en gryta i julklapp. Men vilken sort är frågan. Det finns en hel del spännande alternativ numera.

En nyuppväckt mackapär är en elektrisk slow cooker eller crock-pot. Det är en separat gryta som man kopplar in i väggen (perfekt för stugor och liknande utan kök). Finessen med dessa är att håller en mycket låg temperatur vilket gör att gör att grytor, grytstekar, köttsoppor och brässerad kyckling etcetera blir väldigt saftigt. Dessutom kan man lägga i alla ingredienser, sätta igång apparaten (det finns två tillagningstemperaturer så att man kan anpassa tillagningstiden) och göra något annat i fyra till tolv timmar ungefär. En kompis till mig berättade att i hans barndom brukade hans föräldrar lägg i bitar av kött och grönsaker samt vätska och kryddor på morgonen i crock-poten, sätta igång den. Och när alla kom hem från skolor och arbete hade man middagsmaten färdig.

Nackdelen med tekniken är att man inte kan koka ordentligt i den vilket gör att man inte kan reduceras spad eller så i den.

Ett alternativ till slow cookern är förstås tryckkokaren som också blivit allt mer populär de senaste åren. Här har man ett liknande förfarande (allt läggs i samtidigt i en gryta som försluts). Fördelen med tryckkokaren är framförallt tidsvinsten. Nackdelen är att man knappast kan lämna huset när man har en på spisen, trots moderna säkra modeller med säkerhetsventilen.

Traditionalisten kanske istället väljer en gryta i gjutjärn eller en emaljerad historia.
Hur som helst, en gryta är en bra present. Vill man toppa den köper man även ingredienserna till ett riktigt bra långkok och tar fram vid klapputdelningen.