Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-25 19:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/matbloggen/2012/02/20/lchf-dieten-behover-inte-vara-kottig/

APTITRETARNA

LCHF-dieten behöver inte vara köttig

Köttkopplingen är en envis faktoid, som bland annat sprids av mångajournalistkollegor. Men även av en del vilsna LCHF-anhängare.

Catarina Rolfsdotter-Janssons debattinlägg i Svenska Dagbladet idag är nog så klatschigt. Hon föreslår att man borde döpa om LCHF (Low Carb High Fat) till (LCHE) Low Carb High Ego, eftersom det enligt henne är en bantningsmetod som kommer att föröda kommande generationer. Vidare är LCHF (och Atkins diet etcetera) anledningen till att köttkonsumtionen har gått upp i västvärlden.

Nu är detta inte alls sant. Atkins, LCHF och andra low-carbdieter har inte alls haft den genomslagskraft i världen så att den skulle ha kunnat vara källa till den enorma ökningen. Ingen seriös debattör har heller påstått det. Snarare handlar det om att ganska stora medelklassgrupper i världen har fått högre materiell standard, samtidigt som köttpriserna har gått ner.

Dessutom är det inte alls så att lågkolhydratsdieter måste innebära att man äter mer kött. Köttkopplingen är en envis faktoid, som bland annat sprids av många journalistkollegor, men även av en del vilsna LCHF-anhängare.

Istället för mer kött kan man framförallt ersätta kolhydraterna med mer fett och dessutom med mer högvärdiga grönsaker som aubergine, blomkål, broccoli, brysselkål, grönkål, gurka, oliver, spenat, spetskål, vitkål och zucchini. Dessutom kan man välja oliver, avokado, ägg, all slags matsvamp och all slags sallad.

För övrigt ger dieter med lite kolhydrater en längre och större mättnad, vilket gör att man klarar sig på ett mindre intag och har lättare att hålla sin vikt på en vettig nivå.

Jag anser att vi ovillkorligen måste få ner vår köttkonsumtion. Men det är inte hela lösningen. Även bulkodlingar av kolhydratrika grödor, och växthusodlade grönsaker kan vara stora miljöproblem. Hela det industriella jordbruket måste ställas om, och i Sverige finns många bra initiativ, både bland konventionella och ekologiska bönder.

Ja, det vi måste göra globalt är att skapa ett hållbart, spritt och solidariskt jordbruk. Idag finns det faktiskt, enligt FN, tillräckligt med mat på jorden. Det stora problemet är att göra framställningen hållbar och att fördela den rättvist till alla.