Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-18 04:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/matbloggen/2012/03/08/pa-roken-i-japan/

APTITRETARNA

På röken i Japan

Kocken jobbade på en yta om 1x1 ½ meter och lyckades ändå uträtta stordåd som eminent sashimi, japansk omelett och friterad näbbgädda

Rökiga aromer har stor betydelse för japansk mat. Här i Tokyo känner vi dessa smaker varje gång vi intar buljongen dashi som kokats på kombu (sjögräs) och katsuobushi som är hyvelspån från bonitofisk som torkats, fermenterats och rökts. Häromdagen provsmakade vi olika sorters buljong i en matbutik, och den variant med katsuobushi och soja var den med mest spännande smakbild.

Och för att fortsätta tala om rökt, serverades vi kycklingbröst, ostron och babysquid (småbläckfiskar) – alla varmrökta på den minimala restaurangen Izakaya Ishii i stadsdelen Shinbashi, där kocken jobbade på en yta om 1x1 ½ meter och ändå lyckades uträtta stordåd som eminent sashimi, japansk omelett och friterad näbbgädda (egentligen Sayori, nålfisk), där ryggraden serverades separat – mycket knaprig och god.