Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 00:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/matbloggen/2012/03/16/koreansk-afterwork-grillat-i-blad/

Aptitretarna

Koreansk afterwork: grillat i blad

På min vistelse i Seoul åt vi flera gånger koreansk barbecue (som också kallas bulgogi och neobiani). Det kan vara nötkött, fläskkött eller kyckling som marinerats och grillas över bordsgrillar. Det är nog den vanligaste typen av måltid som folk intar efter jobbet, ofta på rätt opretentiösa restauranger. På grillen kan man även lägga blad av kimchi (Koreas syrade kål med smak av ingefära, vitlök och chili). Som på bilden ovan. Som synes använder man ofta sax för att klippa grönsaksblad eller kött i lämpliga strimlor.

Köttmarinaden är sojabaserad och köttet äts invirad i salladsblad eller sesamblad tillsammans med grönsaker och ofta lite Gochoo Jiang eller Gochujang (fermenterad chilisås). Att linda in mat i blad eller sjögrös kallas för ssam.

Jag får återkomma med recept när jag kollat vad som går att få tag på i Sverige.

Bilden nedan: så här kan det se ut efter en vildsint barbecue-middag på en enkel restaurang. En del av maten har hamnat på golvet. Grillarna har tagits bort och kvar är otaliga skålar med banchan (smårätter) som kimchi, ångade äggpuddingar, sallader och dippsåser.