Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-31 13:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/matbloggen/2012/03/29/ostflarn-utan-kolhydrater/

Aptitretarna

Ostflarn utan kolhydrater

Jag älskar verkligen intensiv smak av lagrad hårdost. I Sverige har vi så många fina sorter som vi sällan uppskattar efter förtjänst eftersom de tillhör vår vardagskost. Det här är ett litet tilltugg som jag har börjat göra då och då – ett LCFH-flarn med rejäl ostsmak. De blir lite segknapriga. Man kan även smaksätta dem med lite Dijonsenap eller kummin. Eller byta till någon annan vällagrad hårdost. De blir goda till en iskalla drink, öl eller mineralvatten.

Ostflarn

blir 4 stora eller 8 små flarn

2 ägg

100 g ost, präst, svecia eller annan hårdost

1 tsk salt

5 droppar tabasco

1 tsk guarmjöl (kan uteslutas)

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Knäck äggen i en bunke. Riv osten och blanda i. Tillsätt salt, tabasco och eventuellt mjölet.

3. Olja i en plåt och klicka ut smeten i rundlar, stora eller små vilket som passar bäst.

4. Grädda i ugnen i cirka 20-25 minuter tills flarnen fått fast konsistens och fin färg.

5 Låt svalna på galler, servera svala inom några timmar.