Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 03:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/matbloggen/2012/04/09/stroganoff-pa-fin-fisk/

Aptitretarna

Stroganoff på fin fisk

Nu när den härliga mathelgen påsken lider mot sitt slut, rotade jag fram det här gamla receptet, som jag brukade laga till mina barn för några år sedan. Eftersom Stroganoff-såsen var en etablerad smak för dem, var det lätt att överföra till en annan huvudråvara. En god vardagsrätt. Det är överhuvudtaget en bra strategi när man ska introducera nya rätter till barn, att bygga vidare på något de känner igen. Så är det med ketchupen - så överdrivet utskälld – en bra överbryggare som ger en hel del barn smaktrygghet, kan de lättare testa okända råvaror. Inget fel i det, tycker jag.

Stroganoff på fisk

Färsk torskfilé är förstås väldigt gott och saftigt, men till den här rätten går det också alldeles utmärkt med fryst fisk som tinats. Stroganoffsåsen är ett exempel på hur man kan använda en välbekant smak som smakbrygga för andra ingredienser. Ingredienslistan för såsen är lite längre än vanligt, men det mesta har man ändå hemma.

6 portioner

45 minuter

1 kg miljömärkt torskfilé eller annan vit fisk

salt

sås:

2 finhackade gula lökar

2 msk smör

5 msk tomatpuré

2 tsk paprikapulver

2 tsk svensk senap

6 dl crème fraiche

svartpeppar ur kvarn

2 tsk pressad citron

2 tsk japansk soja

cirka 1 tsk salt

3 msk finhackad persilja (kan uteslutas)

1. Sätt ugnen på 150 grader. Salta fisken och låt den gärna stå och dra in saltet 5-10 minuter.

2. Sätt in fisken i ugnen och låt ugnsbaka i 20-25 minuter.

3. Under tiden, smörfräs lökhacket tills det blivit genomskinligt och mjukt. Tillsätt tomatpuré och paprika. Låt fräsa ytterligare någon minut. Häll i senap och crème fraiche. Smaka av med svartpeppar och citron. Ställ undan såsen så länge.

4. När fisken är färdig, ta ut hela formen. Torka bort eventuellt spad runtom fisken. Värm såsen och häll den över fisken. Strö över persiljan. Servera på en gång, med kokt ris eller potatis.