Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-24 05:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/matbloggen/2012/04/13/inalvor-pa-tapeten-3-oxmage/

Aptitretarna

Inälvor på tapeten (3): oxmage

När jag var på resa i Japan och Korea för någon månad sedan, passade jag på att äta en hel del inälvsmat. Framförallt var det mage från gris eller oxe som erbjöds gästen på var och varannan restaurang.

Jag måste understryka att jag aldrig äter något ovanligt för att verka orädd eller tuff. Själva tanken tycker jag är lite löjlig. Nej, jag gillar verkligen inälvsmat, och i fallet med de japanska och koreanska rätterna på gris- och oxmage, tror jag att de flesta människor skulle tycka om sådan mat, bara de provade.

Allra sista dagen på resan var min mage ärligt talat lite ansträngd och värkande efter det hektiska provätandet av allt mellan himmel och jord (men jag klagar inte). På Seouls flygplats fanns räddningen: ett snabbmatsställ med alla möjliga rätter: friterat, nudelrätter, den obligatoriska bibimbap. Det är Koreas vanligaste rätt som består av ris, oftast strimlat kött, en massa grönsaker, ett rått eller stekt ägg samt den heta såsen gochujang.

På menybilderna på väggarna, fann jag en buljongig soppa med svamp och oxmage. Den var ljuvlig visade det sig. En ångande fyllig men subtil buljong med grönsaker, nudlar, svamp och mjukkokt strimlad oxmage. Ett mildare kött får man leta efter, i smaken lite som kalvbräss, men med lite spänstigare konsistens. Till det serverades – som nästan alltid i Korea – olika banchan (grönsakstillbehör), bland annat kimchi. Det var en fantastiskt god soppa – inte minst med tanke på att den serverades på ett så enkelt restaurangkedjeställe – och den gjorde mig lugn och fin.