Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 01:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/matbloggen/2012/04/29/kan-man-ata-jamlikhet/

Aptitretarna

Kan man äta jämlikhet?

För en knapp månad sedan hade jag ett ovanligt juryuppdrag. Det gällde den nyuppfunna tävlingen Hur smakar jämlikhet. Hela frågeställningen kändes viktig, förvirrande och ny; kort sagt, spännande. Få branscher behöver ökad jämlikhet mer än mat- och restaurangbranschen, där gamla könsstrukturer och hierarkiskt tänkande lever kvar starkare än i många andra fack.

Häromdagen presenterades vinnarna på mässan Gastronord. Vann gjorde företaget Anna Trygg och Bernie Low med sitt företag Select Origin vars bidrag bestod av ett kaffe tillverkat av kvinnor i Peru i kombination med äkta vaniljglass tillverkat av män i Sverige, Vinnarna ville föra fram tanken att samarbete var centralt i jämlikhetsarbetet.

I juryn satt förutom undertecknad Vanja Franzén från Foodism, Klara Adolphson från Ledarna, Helena Stenman, Restaurangvärlden, Ola Håkansson och Andreas Hammarstedt från Matpoden och Sara Ek från företaget Add Gender som även var tävlingens arrangör.