Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 14:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/matbloggen/2012/04/30/att-ata-historien-det-oscarianska/

Aptitretarna

Att äta historien: det oscarianska

I veckan som gick deltog jag i en teveproduktion med bland andra Lotta Lundgren och Erik Haag i en programserie som DN tidigare berättat om. På min lott föll att laga Oscariansk mat, och det var fantastiskt. Det är så suggestivt, stimulerande och lärorikt att laga historisk mat, och 1800-talsmat är ett av mina främsta intressen.

Under veckan som gick kokte jag till exempel lungmos på lunga, hjärta och mellangärde av gris. Om jag får säga det själv så blev det fantastiskt gott. Jag vet att det låter äckligt i mångas öron, men försök kräng er ur era fördomar och tro mig: det var delikat, som en italiensk risotto gjord på inälvor istället för ris – milt fint och fylligt.

Om jag någonsin har en egen krog ska den ha lungmos (som långsjudits, finhackats och buljongkokats sakta och nogsamt) på menyn, gärna med nyriven parmesan som topping.

För övrigt lagade jag aladåber, grisfötter, gröt, korv, bräserad sallad och mycket annat. Jag återkommer med fler detaljer i höst när det ska sändas.

Ett inslag som inte kommer med i programmet (scenen ströks) var en liten picknick på Djurgården. Här ser ni vad som bjöds: finsk blodkorv, stekt kyckling, halländsk lökkorv, estniskt svartbröd och smör. Till detta skulle även tillkomma smörkokt målla eller huvudsallad, lätt kryddad endast med salt och lite steksky. Kanske en picknick att inspireras av till majs stundande utflykter?