Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Aptitretarna

Burgarbravur i Stockholm

Jag och mina söner brukar vara oense om hur en bra hamburgare ska vara. De vill ha köttet genomstek, själv vill jag ha det rosa. Vi diskuterar också tillbehören, brödens konstistens. Jag gillar helt osöta bröd, men de föredrar mer ordinära burgarbröd.

Nyligen var jag förresten på nyöppnade Flippin’ Burgers på Kungsholmen i Stockholm. Det var en fin upplevelse. Köerna var långa och medan man väntade kunde man prova en root beer eller en chipotle-öl. Burgarna som serverades var fenomenala med mycket smakrikt och saftigt kött. Nära nog perfekta.
Jag föredrar tjocka pommes frites på  belgiskt vis, och de här var smalare. Men klart bättre än de normala frittarna man brukar på hos de större kedjorna.

Flippin’ Burgers är ett ställe väl värt att besöka, man får vara beredd på trängsel och köer, men i trivsam atmosfär. Bakgrundshistorien är också intressant, hur ägaren gav sig sjutton på att skapa en riktigt bra hamburgerrestaurang och via nätet fick både ekonomiskt stöd och en massa bra input. Läs om det här.

Apropå det så brukar jag ibland göra burgarmackor som utflyktsmat. Prova gärna dessa.

Cheeseburgarmackor

6 portioner

färs:

900 g nötfärs

cirka 1 salt

rikligt med svartpeppar ur kvarn

1 msk Dijonsenap

tillbehör:

6 portionsrågbröd

1-2 gula lökar

1 inlagd gurka

cirka 100 g hårdost, gärna cheddar

12 blad spenat

smör att bre med

1. Blanda färs, salt, svartpeppar och senap tills färsen är en aning smetig. Lägg den i en fyrkantig form och platta till färsen så den blir jämn. Men den kniv eller en stekspade, dela upp färsen i 6 rutor.

2. Gör i ordning tillbehören: dela rågbröden på mitten, skala och skiva löken och lägg den i kallt vatten, skiva gurkan, skär osten i ganska tjocka skivor. Rensa spenaten.

3. Grilla eller stek burgarna cirka 1 ½ minut på varje sida. Ställ undan och låt svalna. De ska få en fin yta och vara rosa inuti.

4. Bre bröden med smör och montera smörgåsarna – med bröd, kött, lök, gurka, ost och spenat – lite som ni vill. Servera rumstemperade. De kan förberedas några timmar i förväg, men låt inte så för länge, då blir osten och brödet fuktiga. Om man vill kan man servera ketchup, senap och majonnäs till. Fungerar även bra som utflyktsmat.