Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Aptitretarna

LCHF-terrin

Grönsakerna börjar bli finare och finare i butikerna så här års. Då kan det passa fint att göra denna typ att förrättsterrin. Som jag skrivit förut sympatiserar jag med kosthåll med få kolhydrater. Det här är ett recept som passar alla LCHF-are, och finns med i min nästa kokbok som kommer i höst.

Terrin av smör, bönor, kål och fårost

Det är mycket enkelt att göra denna vackra och smöriga terrin som är min egen uppfinning. Det som blir över kan förvaras åtminstone ett par månader i frysen.

10-12 förrättsportioner

500 g normalsaltat smör

100 g vitkål, savojkål eller rödkål

150 g haricots verts, vaxbönor

eller vit eller grön sparris

150 g fetaost

2 msk finhackad persilja

1 msk pressad citron

1 krm svartpeppar ur kvarn

salt

1. Låt smöret stå i rumstemperatur så att det blir mjukt.

2. Finstrimla kålen och ansa bönorna. Låt kål och bönor stormkoka i 5–6 minuter i lättsaltat vatten. Stjälp ner i ett durkslag (eller en sil) och skölj dem kalla under kranen. Låt torka på hushållspapper.

3. Skär fetaosten i små tärningar.4.  Blanda smör, kål, bönor, fetaost, persilja, citron, svartpeppar och salt i en rymlig bunke. Blanda försiktigt att så att ingredienserna inte blir mosiga.

4. Klä en avlång brödform med plastfolie. Lägg ner smörblandningen. Ställ in i kylen och låt stå i någon timme. När terrinen är hård, skär den i tunna skivor. Servera på assiett, gärna med något salladsblad.