Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 03:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/matbloggen/2012/06/16/bloomsday-och-ett-recept-pa-arter/

Aptitretarna

Bloomsday och ett recept på ärter

Idag den, 16 juni, är den dag som hela handlingen i klassikern ”Ulysses” utspelar sig. I detta omtalade och oändligt analyserade litterära verk låter James Joyce gestalter som Leopold Bloom, Stephen Dedalus och Molly Bloom framträda detaljerat, fragmentariskt och med olika litterära grep i varje kapitel. Och nyligen kom en hyllad nyöversättning av Erik Andersson som mitt tycke gjort verket än mer tillgängligt.

Nå, året i fiktionen är 1904 och staden är Dublin. Varje år firas man därför Bloomsday i den irländska huvudstaden med jippon, ett karnevalståg och mycket annat.

En bok som jag tidigare tipsat om är ” The Joyce of Cooking” Food & Drink from James Joyce's Dublin” av Alison Armstrong som man kan få tag på antikvariskt på nätet, med lite tur.

I över 200 recept ges en kulinarisk resonansbotten till Joyce olika böcker. Här finns ansenligt för dem som gillar gammaldags matlagning, mycket om inälvor och kött men också en hel recept med grönsaker och frukt. En av mina favoriträtter ur James Joyce litterära värld är ett enkelt sätt att laga till färska ärter kokta i mjölk med smak av mynta, en anrättning som kan komma väl till pass lite senare i sommar.

Man rensar 1 ½ kg ärter och sjuder dem (tillsammans med några av ärtskidorna om man vill) i en halvliter mjölk och 2 matskedar smör tills ärterna börjar mjukna. Sedan tillsätts salt efter smak, 1 tesked socker, en kvist grovhackad mynta, och det hela sjuder ett par minuter till. Ta bort ärtskidorna, smaka av och servera varmt. Denna lättrinniga stuvning serveras med fördel till lammstek eller lammkotletter. Fantastiskt gott. Och går förstås att laga på frysta ärter, även om det inte blir riktigt samma sak.