Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 15:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/matbloggen/2012/06/21/sommarmat-1-citronkyckling-och-graslakssays/

Aptitretarna

Sommarmat (1): Citronkyckling och gräslökssås

Rätta artikel

Om man följer traditionen och intar sill och potatis på midsommarafton bör man väl ha något mer därtill. Kyckling passar fint med sin lätta karaktär. Att koka in är en underskattad metod som ger saftigt och smakrikt resultat. Och rätten kan göras i förväg. Gräslöken är som finast just nu. Undvik den som säljs i kruka; välj den som är frilandsodlad.

Inkokt citronkyckling

4-5 portioner

900 g kycklingben eller 600 g kycklingfilé

2 l vatten

1 msk salt

2 lagerblad

10 svartpepparkorn

1 tsk korianderkorn

några persiljestjälkar

1 kruka eller 1 knippe med grönmynta

2 citroner

1 gul lök

sås:

1 dl gräddfil

1 dl majonnäs

½ finhackad vitlöksklyfta

2 msk finhackad gräslök

svartpeppar ur kvarn

salt efter smak

1. Koka upp vatten och salt med lagerblad, pepparkorn, persilja och några av myntastjälkarna. Låt koka i 5 minuter, för att smakerna ska lösgöras.

2. Klyv citronerna och löken och lägg i ner i dem i kokspadet tillsammans. Sätt på lock och sänk värmen så att vätskan sjuder försiktigt. Låt kycklingen sjuda under lock i cirka 10 minuter.

3. Ta av från värmen och låt svalna i cirka en timme. Sätt in i kylen. Servera kycklingarna kalla och med resten av myntan grovhackad och strödd över. Bra tillbehör är potatissallad, kokt färsk potatis, gräslökssåsen och lite grönsallad.

4. Blanda alla ingredienser till såsen. Smaka av. låt gärna stå någon timme eller mer i kylskåpet.