Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 07:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/matbloggen/2012/06/28/sommarmat-2-gris-papaya/

Aptitretarna

Sommarmat (2): Gris & papaya

Rätta artikel

Fläskkarré är en av de bästa köttråvaror jag vet. Det blir smakrikt, saftigt och lagom mört och lagom motståndskraftigt om det tillagas rätt, alltså inte på för hög temperatur för länge. Se till att grillen har en sida med stark värme och en med svagare, så att efterstekningen kan ske på lägre temperaturer.

Det här sydafrikanska receptet passar fint vilken grillkväll som helst under sommaren. Papaya har förmågan att göra kött mört, något som flitigt utnyttjas i det sydafrikanska köket. Men man får inte låta det marineras för länge, då blir bitarna bara mosiga.

Papayagris på spett

6 portioner

1 kg fläskkarré

salt

svartpeppar ur kvarn

marinad:

1 papaya

2 dl apelsinjuice (cirka 2 apelsiner)

1 msk apelsinzest (ytterskalet från 1 apelsin)

½ dl matolja

½ tsk salt

1 msk milt currypulver

1. Mixa marinadens alla ingredienser till en slät sås. Skär köttet i bitar på cirka 2 centimeter. Lägg ner köttet i marinaden och låt marinera 3-4 timmar.

2. Grilla dem först på hög värme på båda sidor cirka 3 minuter på varje sida, sedan på svag värme i cirka 10 minuter. Pensla då och då med marinaden. Se till att spetten blir heta på ytan efter sista påpenslingen. Servera med någon sallad, samt eventuellt med ris, potatis eller bröd.