Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-20 01:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/matbloggen/2012/06/29/sommarmat-3-potatisallader-pa-manga-vis/

Aptitretarna

Sommarmat (3): potatisallader på många vis

Potatissalladens tid är här. Denna folkliga anrättning är verkligen inte att förakta, men varför inte variera den lite mer? Purjolök, kapris och gräslök är vanliga smaksättare, men bacon blir till exempel väldigt gott i en vinägrerad sallad. Eller så prover men med en god påläggskorv som spansk chorizo, italiensk salami eller svensk lökkorv till exempel.

Oliver, cocktailkapris, sardeller, lite asiatisk fisksås, wasabi, örtkryddor av alla slag, rosépeppar, grovriven hårdost, kokta grönsaker som sparris, fänkål eller kålrabbi i småbitar är några tips på hur man får lite ovanligare varianter. Det är bara att testa.

Naturligtvis är versioner med majonnäs och/eller grädde legio, men man kan också använda sig av tjock yoghurt eller smetana. Lycka till.

Potatissallad med bacon och bönor

4 portioner

800 g färskpotatis cirka 250 g bryt- eller vaxbönor 200 g bacon i skivor

1 msk smör 2 msk finhackad persilja 1 msk finhackad gräslök 3/4 dl vitvinsvinäger

1. Koka färskpotatis med skal tills den är mjuk. Låt ånga av och svalna.

2. Snoppa bönorna och koka dem i saltat vatten tills de blir mjuka, men ändå har en viss spänst, 6–10 minuter. Låt rinna av i durkslag.

3. Tärna sidfläsket i centimeterstora tärningar och stek dem i smör. Skala potatisen och skär den i ­ganska tjocka skivor. 4. Lägg de varma bönorna i en ­salladsskål och strö över potatis­skivorna, persiljan och gräslöken. Häll fläsket med stekfett och allt över det hela. 5. Koka ihop vinägern till hälften. Häll över salladen och servera.