Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 19:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/matbloggen/2012/06/30/sommarmat-4-inkokt-farskpotatis/

Aptitretarna

Sommarmat (4): inkokt färskpotatis

Rätta artikel

Jag tycker så mycket om att koka in smaker i grönsaker eller fisk. Det är en så okomplicerad och fantasieggande metod. Rester av kokt eller inkokt potatis kan förresten förvandlas till en krämig och lite mosig potatissallad. Mosa potatisen lite slarvligt och blanda med olja, citron eller vinäger samt något pikant som fiskrom, senap, kapris, oliver eller sardeller. I augusti kommer ett recept i DN lördag med lingon och lite annat gott till. Men det får ni vänta på, så det så.

Rökt fisk, till exempel böckling (köpa äkta, gjord på strömming) eller flundra passar utmärkt till denna inkokta potatis. Gott också till kött av olika slag eller wienerkorv och senap.

Färskpotatis inkokt i mörkt öl, smör och buljong

4 portioner

800 g färskpotatis

1 flaska (33 cl) porter eller stout

50 g smör

5 dl mörk kalvbuljong

1. Skala potatisen och lägg i en kastrull. Häll på öl och buljong och tillsätt smör.

2. Koka upp och sjud under lock i cirka 20 minuter. Ät varm eller avsvalnad.