Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-27 16:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/matbloggen/2012/07/18/fat-for-tartor-och-sandvikare/

Aptitretarna

Fat för tårtor och sandvikare

Efter mycket stötande och blötande, blåsande och formande är det nu – under fruntimmersveckan – som de presenteras i årets tårtparad.

Jag måste erkänna att jag är lite mallig över att ha designat ett fat i glas.

Det började med att ett gäng matskribenter, däribland jag, blev inbjudna av glaskonstnären Ebba von Wachenfeldt att utforma varsitt tårtfat. Varje år väljer hon en yrkeskategori för detta ändamål. Och det var väldigt intressant att bli visad alla möjligheter som glashantverket erbjuder. I Skeppsta hytta, där Ebba von Wachenfeldt huserar, finns otaliga varianter av mer eller mindre transparent konst.

Till slut kom jag fram till att jag ville göra ett fat för smörgåsar, eftersom jag föredrar sandwichar och landgångar framför söta tårtor. Mitt fat är en nostalgisk kapsel med en liten skatt inuti. Men ännu har jag inte sett det, och det ska bli spännande att studera resultatet.

Efter mycket blåsande och formande av Ebba von Wachenfeldt är det nu – under fruntimmersveckan – som de presenteras i årets tårtparad i hyttan i Södermanland. Varje dag presenteras ett nytt fat.

Veckan började med Mia Gahne matskribent, matstylist, frilansjournalist och översättare, imorgon torsdagen den 19 är det Anna Sjögren, kostekonom och frilansande matskribent. På fredag är det dags för Alice Brax som numera är informatör på LRF men också välkänd matbloggare. På lördag presenteras fatet som jag har gjort och slutligen på söndag ett fat gjort av Ebba Wachtmeister, matjournalist och matlagare som bland annat har arbetat på tidningen Gourmet, Månadsjournalen och Elle à la Carte och dessutom bland annat håller matkurser.

Ni som är intresserade av denna orgie i fat av glas kan kolla in här