Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-13 14:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/matbloggen/2012/11/14/orgie-i-bar/

Aptitretarna

Orgie i bär

Jag blir allt mer glad över utbudet av bär i butikerna. Förutom de sorter som funnits i åratal, som jordgubbar, hallon, blåbär, björnbär, hjortron och lingon kan man i flera och flera frysdiskar finna havtorn, svarta vinbär, röda vinbär och tranbär (dessutom rabarber och granatäppelkärnor).

Visserligen är de odlade och frysta bären ofta inte lika aromatiska som vilda bär, men de har ändå sin charm, ofta med en härlig syra och hög smakintensitet. Synd dock att bären inte alltid är odlade i Sverige, det måste vara möjligt att producera bär med lönsamhet här i landet.

Nu hoppas jag att även krusbär, slånbär, nypon, smultron, fläderbär och körsbär ska börja säljas.

Märkligt att vi här i Sverige, detta fantastiska bärland, länge var så dåliga att handla med just bär. Det är en smärre revolution för oss bärälskare att även på vintern kunna laga till härliga bärdesserter.

Så nu kan man i alla fall mycket lättare laga en av mina favoriter: svartvinbärssorbet.

Svartvinbärssorbet

4-6 portioner

3 dl råsocker

2 dl vatten

1 liter svarta vinbär, färska

eller frysta som tinat

1 äggvita

några droppar citron

1. Koka upp socker och vatten. Rör om så att sockret löser sig. Koka några minuter och låt sedan lagen svalna.

2. Lägg ner dem i en kastrull och häll på sockerlagen. Koka upp och låt koka i en minut. Dra av från värmen och låt svalna lite. Mixa till en slät puré. Passera genom nätsil för att få bort skalrester. Tillsätt äggvitan och citronen.

3. När smeten kallnat kör man den i glassmaskin till rätt konsistens, det tar cirka 20 minuter. Man kan också ställa in smeten i frysen i en bunke och röra om någon gång i timmen så att sorbeten blir jämn och fin, och inte full av kristaller. Det tar cirka 4 timmar.