Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-07 12:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/matbloggen/2012/11/19/rabarber-om-vintern/

Aptitretarna

Smakhägringar

Det kan vara som en blandning av plåga och njutning, att bli riktigt hungrig. Efter ett tagh börjar man förnimma smaker, ett slags drömmar som tycks materialiseras i gommen.

Det måste vara bottenlöst fruktansvärt för att alla de på jorden som inte får äta sig mätta. Och folk som svultit har också vittnat om just fantastiska drömmer om mat. Vi privilegierade som inte behöver hungra på riktigt, kan njuta av hungern. Den framkallar minnen och sinnlighet. Det är ett något vi borde uppskatta mer.

Nyss fick jag en smakhägring av krusbärskräm, eller rättare av krusbärs- och rabarberkräm som min mormor brukade koka. Godast var den nykokt och serverad med iskall fet mjölk.

Nu är det ju knappast säsong för bär. Och krusbär finns inte i butikernas frysdiskar. Men här är i alla fall ett recept på rabarberkräm. För rabarber har börjat säljas fryst.

Rabarberkräm om vintern

500 g frysta rabarber 1 ½ dl vatten 1 ½ dl strösocker 3-4 msk potatismjöl + ½ dl vatten 1-2 tsk pressad citron

1. Koka upp rabarbern med vattnet och sockret under lock. Efter cirka 10 minuter, red med potatismjölet utrört i vatten. Låt koka upp och tjockna (om krämen får koka längre kan den bli tunn igen). Smaka av och pressa i citron.

2. Ta av från värmen och häll upp i skål. Ät varm med kall fet mjölk