Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-14 18:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/matbloggen/2012/11/27/julklappstips-for-matlagare-4-laminerade-knivar/

Aptitretarna

Julklappstips för matlagare (4): laminerade knivar

Det här har jag tipsat om en gång förut, men jag återkommer i ämnet laminerade kockknivar, eftersom jag tycker de är så bra och prisvärda. För många år sedan ägde jag några köksknivar av det japanska märket Kai (som också kallas Kai-shun), de var laminerade av kolstål och rostfritt. Sedan dess har jag sökte efter något liknande.

Det jag fann var MC-serien tillverkade av den prestigefyllda knivfirman Masahiro. De säljs på ett fåtal ställen i Sverige som Vassa knivar, Slipkliniken och Cleancut. Det spelar inte så stor roll om man köper MC-500, 600, 700 eller 800. Det viktiga är att de genom sin konstruktion både är förhållandevis billiga och bland de vassaste knivar jag arbetat med. Det fungerar alltså så att den inre kärnan av det mjukt kolstål omsluts av det tåligare och styvare rostfria. På så vis får man knivar som är både stabila och vassa, och som lätt går att skärpa med bryntstål.

Jag har inte funnit några andra märken med denna laminerade konstruktion, men det borde finnas. Tips mottages tacksamt.