Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 01:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/matbloggen/2012/12/09/laga-din-egen-nobelmiddag/

Aptitretarna

Laga din egen Nobelmiddag

Rätta artikel

Så, på måndag kväll är det Nobelfest under pompa och ståt och tjusig bankettmat. Vi som inte är bjudna kan följa det hela från tevesoffan med en egen Nobelmiddag. Jag har komponerat en liten trerätters som inte är alltför krånglig att sätta verket. Hoppas det smakar.

Alla tre recepten är från min kokbok ”LCHF till fest” (Bonnier Fakta) som utkom i höstas.

Pilgrimsmussla med het grapefruktsallad

En av mina stora matpassioner är grapefrukt. De som inte har provat att göra en saltig sallad med denna syrliga och beska läckerhet bör göra det snarast. Den här salladen passar även som ett tillbehör till en varmrätt; till grillad fisk, till exempel abborre och gös.

4 portioner

20 minuter

2 grapefrukter

1 röd medelstark chili

1 grön paprika

4 pilgrimsmusslor

salt

svartpeppar ur kvarn

ev. smör + olivolja att steka i

1. Skär bort skalet på grapefrukten med en vass kniv. Skär ut filéer (man kan också skära köttet i skivor). Lägg grapefruktköttet i en bunke och häll över all saft som runnit ut.

2. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Hacka den tills den blir mosig och saftig. Dela, kärna ur paprikan och skär den i små tärningar. Blanda ner chili och paprika i grapefrukten. Salta och peppra. Smaka av.

3. Salta pilgrimsmusslorna runtom (gärna en kvart i förväg). Grilla eller smörstek dem hastigt.

4. Lägg upp salladen i fyra småskålar eller koppar. Toppa med den nylagade pilgrimsmusslan.

Biff med charksmör

Här kommer en av mina egna små uppfinningar – ett smör smaksatt med en riktigt bra korv! Biffen kan serveras med detta smör och lite kokta grönsaker. Den som vill undvika kolhydrater serverar gärna en grönsallad och kokt blomkål till, andra hugger in på klyftpotatis eller råstekt potatis.

30 minuter

+ marinering i 6 timmar

4 skivor mört nötkött, t.ex. rostasfilé eller biff

1 krm svartpeppar ur kvarn

½ tsk salt

ev. 1–2 msk smör till stekning

Marinad:

2 dl fylligt rött vin

1 tsk mald anchochilipulver eller vanligt chilipulver

1 msk mald spiskummin

1 tsk färsk hackad timjan

1. Blanda vin och kryddor i en plastpåse. Lägg ner köttskivorna, knyt om och låt marinera i åtminstone 6 timmar.

2. Ta upp skivorna och låt dem rinna av ordentligt. Salta och peppra.

3. Stek eller grilla dem efter egen smak. Köttet blir gott både rätt välstekt och rosa. Se till att bitarna får fin stekyta.

Charksmör

6-8 småportioner

5 minuter

80 g fin salami, salsiccia eller

annan god ätfärdig korv

250 g rumstemperat normalsaltat

smör

ev. lite stött fänkål eller lite starkt

paprikapulver

ev. lite salt

1. Skär korven i små tärningar. Mixa bitarna tillsammans

med smöret till ett fluffigt kryddsmör. Smaka av och krydda

eventuellt med fänkål, paprikapulver och salt.

2. Smöret kan serveras direkt, eller formas till en rulle i smörpapper

och förvaras i kylen (för att sedan skäras i skivor).

Arktisk bärmousse

Det här är en gammal nordisk metod: att låta syrade mjölkprodukter rinna av och bli krämiga. Krämen kan man sedan smaksätta med hallon, lingon, hjortron, röda vinbär, åkerbär eller vilket annat bär som helst med hög syra och låg sötma.

4 portioner

30 minuter + avrinning i 3 timmar

1 liter naturell yoghurt

2–3 dl vispgrädde (40 %)

2–4 msk färska bär, t.ex.

smultron, hallon, lingon, hjortron

ev. 1 tsk björksocker eller annat

sött

färsk frukt eller bär

ev. citronmelissblad till garnering

1. Låt yoghurten rinna av i silduk under några timmar. Blanda massan som blir kvar i silduken med grädde och bär. Blanda i eventuell sötning.

2. Servera med färsk frukt eller bär på toppen, och gärna några citronmelissblad.