Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 21:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/matbloggen/2012/12/10/nobel-nordisk-mat-ikvall/

Aptitretarna

Nobel nordisk mat ikväll

Rätta artikel

Antagligen har aldrig svensk och nordisk mat stått så högt i kurs i västvärlden som nu. De senaste årens olika mästerskapsvinster för svenska kockar i olika tävlingar, samt en allmän nordlig mattrend är orsakerna till det.

Därför känns det helt logiskt och rätt att maten på årets Nobelfest (med cirka 1600 gäster) på Stockholms stadshus domineras av inhemska råvaror. Menyn, som just släpptes, känns välkomponerad och klok.

Förrätten – gravad röding med blomkålsterrin, Kalixlöjrom och dillmajonnäs – speglar Sveriges fina utbud av sjömat och använder sig förstås av kardinalsmaken dill, som är vardaglig här, men mer sällsynt i många andra länder. Löjromen från Kalix är fiskägg i världsklass som enligt min mening utklassar svart kaviar i renhet och fräschör.

Att bruka fasan till varmrätten är både ett säkert kort och ändå lite riskabelt. Den eleganta skogsfågeln är smakrikt, har fin struktur och tillhör landets naturliga skafferi, men köttet blir lätt torrt, något som matansvarige mästerkocken Andreas Hedlund säkert parerar med en varsam tillagning på låg temperatur. Tillbehören kantarell och inkokta päron, vintergrönsaker, mandelpotatispuré och rödvinssås låter helt lämpligt och läckert. Mandelpotatis är ju en riktig läckerhet som borde göra extra starkt intryck på alla som provar den för första gången.

Endast desserten bryter mot det nordiska och är klart italienskt inspirerad, en trilogi på körsbär med pistaschklädd mascarpone och svart körsbärssorbet. Men tycks onekligen mycket välkomponerad.

Den svenska konjaken Grönstedts VO och Facile Punsch till kaffet ger en fin gammelsvensk avslutning.