Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 03:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/matbloggen/2012/12/21/julrad-i-sista-stund/

Aptitretarna

Julråd i sista stund

Rätta artikel

Det kan inte ha undgått någon att julafton står för dörren. Och många av oss är senare på förberedelserna än vi tänkts oss. Mitt generella råd är att sänka de ytliga kraven på mycket av allt. Fast det är inte så lätt att släppa tanken att mer mat och fler presenter och fler dekorationer garanterar en bättre jul. Så är det förstås inte. Men det är lätt att fall i den fällan. Jag var själva ute i dag med en toklång lista på mat och presentidéer, men som tur var hann jag inte med allt och nu inser jag att det är bättre med en någorlunda pigg Jens än en perfektions-pappa.

Nåväl här är lite goda  råd som kan hjälpa den som är sen. Lycka till. Jag önskar er en trevlig och rätt så slapp jul!

✶ Använd färdiginlagd sill (helst producerad i Sverige) och lägg till lite färska ingredienser. Skiva rödlök tunt eller finhacka dill eller gräslök och lägg i inläggningen. Spara lite och strö på toppen.

✶ Gnid in färdig gravlax med lite konjak, whisky eller kryddat brännvin så får den lite extra smak.

✶ Köp skinkan färdig, men griljera den själv.

✶ Välj ut riktigt goda charkuterier i butiken, det tar inte längre tid än att köpa det som är halvtråkigt. Se upp för mjölkpulver och för många E-nummer i produkterna och se till att det rökta är riktigt rökt. Glöm inte att pastejer och liknande bör serveras med något tillbehör som saltgurka, cumberlandsås eller vad du föredrar.

✶ Stek prinskorvarna långsamt i pannan. Då blir de så väldigt mycket godare och kan stå och puttra medan du gör annat.

✶ Hoppa över potatisen. Vem vill äta bukfylla på julafton? Köp hellre riktigt god kavring och vörtbröd.

✶ Gör en oblandad sallad (med alla ingredienser i små grupper eller rader på ett stort fat) genom att samla ihop allt från kylen som passar i en sallad. Det brukar finnas mer i grönsakslådan än man tror.

✶ Ställ fram senap, olja, vinäger, salt och peppar på bordet så att alla kan smaksätta själva.

✶ Köp färdiga mandelmusslor. Vispa lite grädde och blanda med bär. Det blir snyggt och gott, och det går snabbt.

✶ Dekorera julbordet med frukter – citrusfrukter, granatäpplen och små röda svenska äpplen – så får du julstämning direkt.

✶ Ta hjälp genom att låta gäster och familjemedlemmar bidra med mat och dryck.