Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 06:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/matbloggen/2012/12/22/havtornsparfait-till-jul/

Aptitretarna

Havtornsparfait till jul?

Rätta artikel

Havtornsparfait

Denna havtornsparfait serverades en sommar på ångfartyget Blidösund. Kallskänkan Martina Högberg var med och utarbetade receptet. På den tiden var det svårt att få tag på havtorn. Grossisten fick specialbeställa. Numera finns bären i frysdisken i var och varannan matbutik. Jag tycker den passar fint som efterrätt så här på vintern, den är så frisk att den är lämplig om man råkat äta lite för mycket tidigare.

10–12 portioner

10 äggulor

1 liter vispgrädde

2 1/2 dl strösocker

chokladsås och apelsinklyftor eller frostiga, lättsockrade  havtornsbär till servering

till lagen:

1 1/2 liter havtornsbär

7 dl vatten

7 dl strösocker

färskpressad saft från 1 apelsin

färskpressad saft från 1/2 citron

1/2 dl Cointreau (kan uteslutas)

1. Rensa och skölj havtornsbären. Koka vatten och socker till en lag tills sockret löst sig. Häll i bären. Låt koka i 5 minuter. Passera och pressa saften ur bären genom en sil.

2. Blanda vätskan med citrussaften och Cointreau. Koka ihop detta till hälften.

3. Blanda äggulor, grädde och socker i en metallbunke. Sjud ägg- och gräddblandningen försiktigt i vattenbad tills den tjocknar, och under ständig omrörning så att den inte spricker eller grynar sig.

4. Ta av från värmen och låt den svalna något. Häll ner den kokta sockerlagen i äggblandningen och rör om. Låt frysa i minst 5 timmar.

5. Tina gärna i kylskåpet 15 minuter före servering. Servera i skivor med chokladsås och frostiga bär eller apelsinklyftor.