Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-30 12:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/matbloggen/2013/02/04/intertube-det-kulinariska-rorpostsystemet/

APTITRETARNA

Intertube - det kulinariska rörpostsystemet

Och här talar vi inte om några ynkliga rör med någon decimeters diameter, utan om rejäla doningar där hela oxstekar och magnumbuteljer (väl vadderade) kan sändas iväg.

Nu har jag det: ett förslag som kommer att göra världen bättre i framtiden. Jag har länge drömt om att hela världen borde ha ett rörpostsystem. Jag menar, internet i alla ära, men där överförs ju inget som smakar, doftar och har konsistens  – och det är väl ändå det viktigaste här i världen?

Avundsjukt har jag hört talas om vissa departement där man ännu har kvar rörpost, och nostalgiska historier om hur storföretagen förr var genomborrade av dylika rör i vilka beslut i tre kopior sändes fram och tillbaka.

Tänk om det fanns ett globalt rörpostsysten, har jag fantiserat, då skulle en egyptier kunna sända mig en laddning pastirma (torkat kamelkött) i utbyte mot en burk löksill eller några portioner dillkött. Mina bekanta i Korea skulle susa iväg lite vit kimchi till mig, mot en liten rörformad burk med sju sorters kakor och svenskt kaffe. Blev man sugen på en äkta pastramimacka från Katz i New York, skulle de bara slunga iväg det, mot en liten inbetalning.

Men, har jag tänkt, det blir väl för dyrt att bygga alla dessa rör. Så slog det mig! I framtiden, när vi har infört förnyelsebar energi överallt, kommer ju alla pipelines för olja och naturgas att stå oanvända. Och här talar vi inte om några ynkliga rör med någon decimeters diameter, utan om rejäla doningar där hela oxstekar och magnumbuteljer (väl vadderade) kan sändas iväg. Genom dessa kan det nya systemet sättas igång. Intertube, kan vi kalla det.
Inte illa, eller hur?