Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 13:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/matbloggen/2013/02/08/mat-makt-en-trappa-ner/

Aptitretarna

Mat & makt en trappa ner

Medan finalisterna lagar röding för fulla muggar talar Elena Arzak, en av världens mest framgångsrika kockar, på ett seminarium med temat Mat & makt en trappa ner. Hon pratar bland annat om könsfördelningen i köken (80% kvinnor i restaurang Arzaks kök!) och tror att andelen kvinnor i köken kommer att öka i framtiden. Och att barnen måste få vara med tidigt.  Men ungefär där lämnar hon både genus- och maktfunderingar till förmån för berättelser om restaurang Arzaks matfilosofi och presentation av särskilt spännande rätter: "Det kan inte bli bra om man inte använder de bästa råvarorna. Det sa min farmor, det är lika sant idag och kommer att vara om trettio år." "Jag förstår att rökning är vanligt för er men för oss är det spännande." (Det handlar alltså inte om cigarettrökning, utan matlagningstekniken...)