Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-20 08:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/matbloggen/2013/02/28/nar-blir-fusk-fusk/

Aptitretarna

När blir fusk fusk?

Det är något tragikomiskt över hela hästköttskandalen. Tragiskt därför att det visar hur regelbrott och kriminalitet utgör en del av livsmedelsbranschen i Europa, även om alla aktörer vill distansera sig från detta. Men antingen är de medskyldiga till själva lurendrejeriet, eller skyldiga till bristande kontroll och till naivitet. I en bransch där marginalerna hos de stora aktörerna faktiskt ofta är stora, borde det inte behöva ske. Och de stora livsmedelsbutikskedjorna kan inte slå ifrån sig, det är deras jobb att förmedla mat som ska vara okej. Det duger inte att deras avtal formellt garanterar ditten och datten. De matjättar som om och om igen skyller ifrån sig bör överges för andra konkurrenter.

Det komiska i det hela är att hästköttet i de flesta fall inte alls gjort produkten sämre, utan i alla fall smakmässigt lika gott eller godare. Hästkött är ju ett väldigt läckert kött, och om hästen inte varit medicinerad, bör det inte vara någon fara med att ha ätit köttet.

Särskilt komiskt blir det när kebabkött har innehållit hästkött.

Istället för vadå? frågar man sig. Traditionellt ska kebab, oavsett om den kommer från Turkiet, Libanon eller Iran, lagas på lammkött. Men till exempel svenska Sibyllas kebabkött innehåller märkligt nog nötkött, potatisstärkelse, salt, animaliskt protein, lök, kryddor, potatisfiber och kryddörter. Och i fallet med finska Pouttus är det egentligen mer upprörande att produkten skulle vara gjord på nöt och att köttinnehållet bara skulle vara 70%, än att det köttet visade sig innehålla hästkött.

När blir fusk fusk? När stora livsmedeltillverkare bestämmer sig för att byta ut lamm mot nöt, och kött mot potatisfibrer? När producenter gör smördeg som inte innehåller smör? När man sprutar in mjölkpulver i korv som inte ska innehålla mjölk.

Nej, inte då. Utan först när man far med osanning i innehållsförteckningen. När nöt blir häst.

Jag håller med om att det senare formellt sett är allvarligare. Men i praktiken är hästköttsutbyte ofta mindre dåligt än godkänt lurendrejeri. Varför sväljer vi alla denna fuskmat för jämnan? Och varför inför vi inte hårdare regler för tillsatser i livsmedel?