Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-21 21:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/matbloggen/2013/08/27/gurkrapport-fran-estland/

Aptitretarna

Gurkrapport från Estland

På en resa nyligen till Estland fick jag verkligen smaka på många olika gurkinläggningar. Vi var bland annat en gurkfestival i Tahkuranna där jag hade äran att få sitta med i juryn för den stora tävlingen. Lustigt nog var vi väldigt eniga, och det var en smakrik och rätt syrlig variant med smak av körsbärsblad som vann. Jag ska försöka få receptet så småningom för vidare publicering i bloggen. På festivalen hade de så mycket annat gott, rökt sik, fläskstekar, kryddade och rökta hårdostar, havtornsjuice, de godaste nordiska kanapéer man kan tänka sig. Och så överallt gurka. Konstigt nog blev det bara godare och godare.

Den som ännu tror att Estland är ett ointressant matland gör ett gravt och fördomsfullt misstag. Och för den som vill gastro-turista nästa sommar är Estland ett klokt val. Det är nära, men ändå annorlunda, annorlunda, men ända bekant. Och det finns en hel del intressanta kulinariska festivaler att besöka.

En mer ryskt än estniskt sätt att avnjuta inlagd gurka är förresten med surgrädde av något slag – smetana eller créme fraiche eller till och med gräddfil – samt honung och vodka. Mycket härligt, och en tuff aptitretare. Den här är från en av de ryska restaurangerna på Tallink-färjorna.