Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-29 13:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/matbloggen/2013/12/05/julstok-krydda-egen-snaps-och-servera-den-kall/

Aptitretarna

Julstök: krydda egen snaps och servera den kall

Så, efter min och Johanna Westmans kokbok December förra året, har jag fått pikar av vänner för att jag stressar folk med julstöket. Ska man redan börja? Va jobbigt! utbrister de.

Men det är ju precis tvärtom. Genom att redan nu tänka ut (skriv lista) vad man vill ha på julbordet, kan man ju slippa stressa. Okej, jag vet att det låter präktigt. Och jag är ursusel på att följa mina egna råd. Men lite bättre blir det för var år. Så jag vill i alla fall tipsa om en grej man kan göra i god tid, krydda sin egen snaps. Här följer en liten receptmatris med tips och uppslag. Lycka till. Runda gärna av snapsen med lite sherry, madeira eller annat söt stark. Bara lite lite gör att snapsen blir lite vänligare och mindre kantig.

Och en sak till. Enligt min mening ska snaps serveras kall, inte rumstempererad vad än olika dryckesexperter påstår. Visst smakar Skåne eller Halland mer när den är kring 20 grader, men bättre, knappast. Eller man gör förstås hur man vill. Man kan frysa den också, men jag gillar kylskåpskallt, då blir det perfekt med den ganska kraftfulla kryddningen, anser jag.

Julsnaps på många vis

Det är inte svårt att göra julsnaps. Skriv upp vad du har i snapsen och när du gjort den, så kan du förfina receptet varje år. Ofta mår spriten bra av att lagras någon vecka efter silningen. Då mognar smakerna.

75 cl brännvin special eller vodka

kryddningar: • 40–50 lätt krossade enbär (5–6 dygn) • 20–30 kvistar av valfri myntasort (1 dygn) • 1 torkad rökt chili + 1 vitlöksklyfta (1–2 dygn) • ½ dl rönnbär (1 vecka) • 1 msk hela anisfrön ( 1 dygn) • 1 vitlöksklyfta, 2 dillkvistar, 4 svartpepparkorn (1 dygn) • 1 msk lätt stötta korianderfrön (1 dygn) • 45 vitpepparkorn och 45 svartpepparkorn (1 dygn) • 1–2 krm saffran (1 dygn) • 2 msk svarta teblad (1–2 dygn) • 4–5 kvistar av någon kryddört, såsom persilja, dragon, citronverbena eller citrontimjan (5–6 dygn) • 3 dillkvistar + ½ tsk dillfrön (5–6 dygn)

1. Blanda spriten med någon av kryddningarna (se förslag ovan). Låt snapsen stå till sig enligt den rekommenderade tidsrymden. 2. Sila bort smaksättningen, gärna genom kaffefilter eller silduk. 3. Lagra gärna snapsen i några veckor. 4. Skaka snapsen just innan den ska drickas så att oljor och sprit blandas.