Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-31 00:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/matbloggen/2013/12/14/en-salt-knol-till-jul/

Aptitretarna

En salt knöl till jul?

Det är lite fantastiskt att tjälknöl är en svensk uppfinning (även om det har lagats lågtempererat i många matkulturer historien igenom). Och metoden ger ett så fint resultat genom dels den låga värmen, dels eftermarineringen. Varför inte göra sin egen tjälknöl till julbordet i år? Det är allt annat än svårt.

Somliga har så mycket salt som 1 dl per liter vatten, men mitt är lite försiktigare med sältan.

Tjälknöl på älg

cirka 10 portioner

Servera köttet tunnskuret och kallt med potatissallad, stuvad potatis eller potatisgratäng och rödvinssås. Surkål är gott till

1 fryst benfri älgstek cirka 1 1/2 kgeller 1 fryst lammstek eller nötstek

Saltlake:

1/2 msk korianderfrön

1/2 msk bruna senapsfrön

1 msk svartpeppar

3 lagerblad

2 liter vatten

1 1/2 dl salt

2 tsk socker

eventuellt 2 klyftor vitlök, pressade

Lägg steken på ett galler med en långpanna under och ställ in den i ugnen. Sätt ugnen på 80°C. Efter 6–7 timmar är köttet mjukt. Stick då in en köttermometer.

Låt sedan köttet stå i ugnen tills innertemperaturen är 65-70°C. Det tar ytterligare 6–10 timmar.

Gör i ordning lagen under tiden. Stöt koriander och senapsfrön lätt i mortel så att de spricker lite. Smula lagerbladen. Koka upp kryddor, vatten, salt och eventuellt vitlök och låt koka någon minut. Dra av lagen från värmen och låt den kallna.

Lägg ner köttet i den kalla lagen när det är färdigt och fortfarande varmt. Ställ in i kylen när lagen svalnat och låt stå i 2 dygn.